Salate se grupiše u tri grupe sorti:eskariol sa celim zelenim listovima, sorte sa krecavim zelenim listovima i lisnata endivija sa nazubljenim listovima. Sorta endivija je specifična sorta salate sa niskom energetskom vrednošću i visokim sadržajem mineralnih materija (fosfor, kalijum, vitamin C,gvožđe i dr.). Endivija je dvogodišnja biljka otporna na niske temperature.Niče na temperaturi od 2°C,ali joj je optimalna temperatura rasta 20-22°C. zemljište pogodno za uspešan rast je ph 6,5-7,8. Zemljište za uzgoj salate najčešće se đubri stajnjakom,ali i azotnim đubrivima. Rasad iz kontejnera se u plastenik prenosi pri temperaturi 20°C i potrebna je izuzetna nega. U fazi rasta izuzetno je osetljiva na nedostatak vode, pa se poliva svakih 5-8 dana u toku vegetacije. Da bi se zaštitila od mraza prekriva se agrotekstilom u rano proleće i u jesen. U toku ubiranja prinosa moguće je da glavica dostigne masu i do 800g. Utvrđeno je da se na 1m² ubere 6-10 endivija. Salata ublažuje kašalj, koristi se protiv opekotina i oteklina i osvežavajuće deluje na ljudski organizam. Sadrži puno vlakana zbog čega blagonaklono deluje na creva.Ukoliko se uzgaja na njivi predstavlja jesenju i ranu prolećnu kulturu. Potrebno ju je pokrivati PE folijom ili agrotekstilom.Uzgaja se u zaštićenim prostorima-tunelima i plastenicima kao glavna i sporedna kultura (uz druge). Ako se plastenik greje moguće ju je uzgajati kao celogodišnju kulturu.Za uzgoj salate u plastenicima sa grejanjem gaje se sledeće sorte: Karlo, Viki, Kolumbus, Ami, Đžesi. Za uzgoj u plastenicima bez grejanja najčešće su sorte: Ravel, Bastion, Ravena, Polar, Valerija itd. Sadi se rasad star 25-55 dana pri temperaturi 14-18°C. 35-45 dana od nicanja razvija se glavica Visoke temperature veoma nepovoljno deluju na salatu. Tako da posle sadnje potrebna temperatura za nicanje u plasteniku treba da bude 12-15°C. Temperatura se podešava u odnosu na količinu svetlosti zato što je salati neophodna dobra osvetljenost. Prihranjivanje se vrši svake nedelje pri sunčanom vremenu i prinos se povećava za 25%. Zemljište u plasteniku za uzgoj salate treba da je rastresito sa ph 6-7. Zemljište treba da je dobro pripremljeno za sadnju da se tokom uzgoja održava redovno veća vlažnost. U rano proleće se salata može i otkriti ako je temperatura veća od 5°C. Ali pod folijom ili agrotekstilom bolje uspeva.
Za ekonomičnije iskorištenje plastenika zelena salata se uzgaja vertikalnimuzgojom na supstratu i uz korištenje hranljivih rastvora. Pri sadnji listovi salate ne treba da dodiruju zemlju jer bi mogli da trunu. 5-7 dana posle sadnje zaliva se umereno,a kasnije obilno u većim vremenskim periodima.Najveći kvalitet salate se postiže primenom preventivnih agrotehničkih mera.Prihranjuje se odgovarajućim tečnim đubrivima u početnoj fazi rasta i u toku stvaranja glavica. Prinos salate zavisi od vrste, sorte i vremena proizvodnje (od 1,5-4kg/m). Odseca se glavica kad dostigne masu od 200-400g, zavisno od sorte i vremena proizvodnje.