Minhen

minhen nemačka

Minhen je grad smešten na jugu Nemačke, u saveznoj pokrajini Bavarska. Ovo je glavni i najveći grad ove pokrajine, a ujedno i treći po veličini grad u Nemačkoj. Prostire se na površini od 310, 46 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 1 335 000 stanovnika. Minhen je jedan od najznačajnijih ekonomskih, saobraćajnih i kulturnih centara Nemačke.

Na području Minhena preovladava mešavina okeanske i kontinentalne klime. Prosečna letnja temperatur iznosi oko 23, a zimska oko 2 stepena celzijusa. Leta su relativno topla, a zime su veoma česte padavine.

Prvi pisani podaci o Minhenu potiču iz šestog veka, kada je germansko pleme Alemani osnovalo naselje na reci Izar. Krajem desetog veka ovde je osnovan manastir pod imenom Apud Munchen, od koga i potiče ime grada. Grad je osnovan 1158. godine od strane Henrika Lava. Dekretom cara Fridriha Minhen postaje trgovačko središte , a 1175. godine dobija status grada. Kada je Ludvig V postao nemački car 1328., Minhen je postao njegova prestonica. Minhen je bio centar renesanse, baroka,  kao i čuvene protivreformacije. Tokom devetnaestog veka grad je kostao kolonija za brojne umetnike, pisce i slikare. Posle Prvog svetskog rata grad je postao poprište uličnih sukoba, a u njemu je proglašena i Bavarska Sovjetska Republika. Ovde se izveden čuveni pokušaj puča 1923., koji je predvodio Adolf Hitler. Tokom Drugog svetskog rata Minhen je teško razoren, čak 70 posto grada bilo je uništeno. Obnova grada započela je veoma brzo, pa je Minhen 1972. godine bio domaćin Olimpijskih igara. One su ipak ostale upamćene po terorističkom napadu na delegaciju Izraela od strane Palestinaca.

Danas je Minhen jedna od najpopularnijih destinacija u Nemačkoj, sa brojnim znamenitostima koje svake godine privlače milione turista.

minhen

Turističke atrakcije u Minhenu su :

  • Marienplatz je centralni trg Minhena. Postoji još od osnivanja grada 1158. Godine, i predstavlja njegovo srce. U središtu trga nalazi se kip Device Marije. Posetioci mogu da istraže stare zgrade i lepe crkve. Ovde se nalaze i stara i nova Gradska kuća. Na kuli nove Gradsek kuće nalazi se zvonik star preko 100 godina.
  • Frauenkirche je katedrala , i jedan od simbola Minhena. Ovo je ujedno i najveća crkva u gradu, u koju može da stane oko 20 000 ljudi. sa vrha katedrale se pruža veličanstven pogled na Minhen.
  • Engleski vrt je najveći vrt u Minhenu. Veći je od Central Parka u Njujorku, i predstavlja pravu oazu u velikom gradu. Ovde posetioci mogu da iznajme čamce, da šetaju šumovitim stazama, ili da uživaju u nekiom od barova i kafića.
  • Hofbrauhaus – Svi poznavaoci istorije znaju koliko je poznata ova pivnica. Odavde je krenuo čuveni minhenski puč 1923. godine, predvođen od strane Adolfa Hitlera. Smatra se da je zbog tog događaja Hofbrauhaus najpoznatija svetska pivnica. Ali ona nije poznata samo po puču. Svi koji žele da probaju neko od najboljih nemačkih piva treba da dodju upravo u Hofbrauhaus. Tu su i druge gradske pivnice, u kojima je nezaboravno uživanje zagarantovano.
  • Kraljevska palata se nalazi na ivici starog grada. Prvi objekti ovog zdanja izgrađeni su 1385. godine, a danas su ovde nalazi jedan od najboljih evropskih muzeja unutrašnje dekoracije. Oko 130 soba prikazuje stilski nameštaj, umetnička dela, porcelan, i druge predmete iz vremena renesanse, baroka, rokokoa, i neoklasicizma.
  • Koncentracioni logor Dachau se nalazi u blizini Minhena, i jedan je od prvih konc logora u nacističkoj Nemačkoj. Poslužio je kao model za sve ostale nemačke logore. Ovde se mogu videti originalna kupatila, kasarne, dvorišta, krmatorijum, kao i velika izložba posvećena logoru i njegovim zatvorenicima.
  • Allianz Arena je jedan od najpoznatijih i najlepših fudbalskih stadiona na svetu. Ovo je dom Bayern Münchena i FC TSV 1860 München.  Stadion je otvoren 2005. godine, a na njemu su se igrale utakmice tokom Svetskog prvenstva u fudbalu 2006. godine. Kapacitet mu je oko 70 000 sedišta, a nezaobilazna je atrakcija za sve ljubitelje fudbala.
  • Oktoberfest je jedan od najčuvenijih svetskih festivala. Ovo je svetski poznat festival piva, koji se svake godine organizuje još od 1835. godine. Oktoberfest traje čitavih šesnaest dana, započinje krajem septembra, a završava početkom oktobra. Ovo je najpoznatija atrakcija Minhena, koja svake godine okupi milione posetilaca.
  • Minhen je grad znamenitosti. Ovo je grad dramatične istorije, a neke od događaja koji su se u Minhenu zbili, stanovništvo ovog grada bi rado zaboravilo. Ovo je grad najboljih nemačkih pivnica, u kojima se toči najkvalitetnije nemačko pivo. Minhen je grad tradicionalne nemačke hrane, kao i najvećeg festivala piva. Minhen je grad nezaboravne zabave, i stoga je jedna od najboljih destinacija za savršeno putovanje i odmor.